Reklama
 
Blog | Michaela Suchardová

Za slušné Brno

Když je před těmi volbami, člověk se nevyhne úvahám o tom, jak udělat z Brna pěkné, slušné, tiché město k žití. Napadá mě pár zásadních bodů:

 Zrušit Kometu a další úspěšné kluby. Přátelé, takovej bugr, co dělají fanoušci po každém vyhraném i prohraném zápase, tu nebyl ani za Švédů. Možná někomu nevadí poslouchat kravál do časných ranních hodin a mít před barákem pravidelně nablito, slušnému Brnu to však nijak neprospívá. Nehledě na to, že tyhlety sporty způsobují mezi lidem zbytečnou nevraživost. Zkrátka – Brno uděláme lepší, když je na našem území rovnou zakážeme.

 S prvním bodem souvisí i dlouho do noci otevřené hospody, bary a další různé kluby pochybné i nepochybné pověsti. Koneckonců, v osm už by měl být slušný Brňák doma, šůrovat, relaxovat před pracovním procesem, případně předčítat rodině hodnotnou literaturu. Uvědomte si, že alkohol, cigarety a hádky v těchto nalejvárnách způsobují zbytečnou nevraživost. Přičemž alkoholici znečišťují Brno zvlášť odporným způsobem. Zakázat je je jediná logická volba.

 Koncertní sály a jiná kultura. Je toho tu hodně a další se staví. Jedním slovem – neštěstí. Člověk je v nich nucen sledovat představení, která nikdy nechtěl vidět, a navíc řešit, v čem tato zařízení navštíví. A věřte mi – i pohled na luxusnější róbu, auto či doprovod způsobuje mezi lidem nevraživost. A to v Brně nechceme. Chceme-li Brno lepší a slušnější, bude třeba tato zařízení zakázat.

 Nové nádraží. Je skloňováno ve všech pádech, ale jediné, co nám přinese, jsou další lidi. A těch je tu už dnes jak psů. Vyšší koncentrace způsobí vyšší míru nevraživosti mezi lidmi a to tady vážně nikdo nechce. Přitom stávající nádraží je díky své celkové nechutnosti přirozenou bariérou proti přelidněnosti. Totéž platí o Zvonařce.

 Cizinci. Jo, kdyby tu měli třeba prádelny a provozovali různé služby, které jsou pod úroveň rodilého Brňáka, mělo by to něco do sebe, ale prosím vás – systémoví inženýři? Takoví ti, co nám tu zavádí všechny ty internety, fejsbůky a jiné virtuální vaginality, které způsobují akorát nevraživost mezi lidmi? Tak takové v Brně taky nechceme!

 Děcka. Všechna děcka od 0 po 18, skutečně všechna, způsobují jen problémy. Zavazejí v kočárcích, motají se pod auta, kola i koloběžky, jsou drzé jak veverky na Centrálce a furt řvou. Jsou to neřízené střely, které by měly být pro zachování všeobecného klidu zavřené ve škole nebo doma, nezpůsobovat nevraživost mezi lidmi a makat na tom, aby z nich jednou vyrostli slušní Brňáci.
(Ještě horší jsou studenti, kteří by zasluhovali zvláštní bod.)

 Hromadná doprava. Tu musel vymyslet někdo, kdo neměl rád lidi. To vám potvrdí každý, komu například vjela do cesty šalina, a to naprosto svévolným způsobem. Jakoby nemohla uhnout. MHD už jen svou existencí samovolně způsobuje nevraživost mezi řidiči i mezi cestujícími. Tedy nic, co bychom v Brně mohli nějak postrádat.

 Zeleň. Ze stromů je akorát binec, na jaře způsobují alergie, na podzim jejich mokré listí úrazy. Nekontrolovatelně se pod nimi srocují lidé i jiné existence, což se na slušných, vyhřátých betonových plochách v tak velkém měřítku neděje. Samozřejmě, že spory o tom, kde mají být stromy a kde parkoviště, generují nevraživost.

 Dobročinnost. Věčné hádky o tom, jestli je důležitější stařík v hospicu nebo válečný sirotek, víčka nebo prachy, lidi, příroda nebo domácí mazlíci; nesmyslné rozepře, kdo pomáhá víc, doma nebo na místě, blbě či ještě hůř. Nemluvě o efektivitě takové pošetilosti – stejně všichni umřeme. Tak proč podléhat zbytečné nevraživosti?

 Lidi. Protože jsou zpravidla původci všech těch nesmyslných problémů a většinou jen překážejí. Jsou věčně nespokojení, otravní a pořád by něco zakazovali. Nebýt lidí, nebylo by nevraživosti.

Ale jinak to tu miluju.

Reklama