Reklama
 
Blog | Michaela Suchardová

Na co jsem zapomněla letos?

Psal se rok 2017 a my se rozhodli, že změníme naše tradiční štědrovečerní menu. Los padl na lososa na pomerančích. A protože neměl chybu, zanechám si tu postup pro další léta.

Základem je nezapomenout den předem koupit půlku lososa, třeba od toho ochotného pána v brněnském Letmu. Aj by vám ho stáhl z kůže, ale za vámi je fronta, tak možná stejně jako já bodře pronesete, ať se nezdržuje, že néste žádný béčka a zvládnete to sami. Chyba. Nechejte si rybku upravit tak, jak potřebujete. Ušetříte si mnohá utrpení.

Zhruba po osmé večer vám dojde, že recept vyžaduje přinejmenším ještě pomeranče. Naštěstí je třiadvacátého v obchoďácích otevřeno déle, vyfasujete tedy seznam, co by se ještě mohlo hodit, sednete do auta a jedete do jámy lvové. Zaplníte kufr dalším žvancem, abyste o svátcích eliminovali nebezpečí smrti hladem a jakmile vám na cestě zpět na prvním semaforu blikne oranžová, vytanou vám na mysli pomeranče. Máte je? A mohla bych je vidět? Zastavíte tedy na pumpě a obrátíte vůz vzhůru nohama. Verdikt – samozřejmě, že ne. Tož se vrátíte a vystojíte znova celou frontu. Doma pokojně usínáte s vědomím, že na zítřek máte vše, co potřebujete.

Zdroj: Fotobanka Pixabay

Na štědrý den si tak ve dvě odpoledne vzpomenete, že je třeba na tři hoďky naložit lososa do citrusové lázně. Ok – odšťavníte dva pomeranče, jeden citrón, ke šťávě přidáte přiměřené množství olivového oleje (skutečně nevím, kolik, zkrátka přiměřeně), sůl, pepř a vše rozšleháte vidličkou na homogenní sladkokyselou směs. Necháte chvíli spočinout. Mezitím si můžete prožít, jaké to je někoho stahovat z kůže. Vezmete si ostrý nůž a se slzou v oku vzpomenete na muže, který se k tomuto aktu sám nabízel. V duchu si rvete vlasy. Během výkonu porovnáváte velikost lososa s množstvím marinády a dospějete k názoru, že je jí málo. Odšťavníte další pomeranč a půlku citrónu a vmícháte do směsi. Lososa vložíte do zapékací misky, zalijete marinádou a jdete si na tři hodiny po svých.

Minule jste se s rodinou shodli, že klasický bramborový salát není s lososem zrovna kamarád. Takže? Jeden je pro rýži s hráškem (argument chutí a barevným laděním), druhý je pro brambory (argument chutí a ochotou škrábat). Uděláte tedy obojí. Brambory probírat netřeba, rýži připravíte klasicky – osmažíte cibulku… Chjo, cibule, kde je? Vždyť tady byl celý sáček. Převrátíte kde co, ale cibule nikde. Drahá polovička se nabídne, že zkusí zajít k Vietnamcům, protože na ty je vždycky spolehnutí. Vyběhne jen tak, bez mobilu a právě v tom okamžiku nacházíte cibuli zapadlou v košíku mezi jablky. Zatímco vaši drazí pobíhají v kořalečném sychravu smrákajícího se štědrovečerního města jako Maruška v pohádce O dvanácti měsíčkách, začnete cibulku na drobno krájet. Přemýšlíte, zda vám někdy odpustí. Je čas nalít všem sklenici vína.

Tato vsuvka je pro ty, kteří jsou zvyklí mrsknout do vody rýži v pytlíku: Na opraženou cibulku nasypete hrnek rýže, promícháte, trochu osmažíte, přidáte přiměřené množství nakládaného hrášku, znovu zamícháte a zalijete dvěma hrnky vody. Osolíte, přidáte pár kuliček pepře, nového koření a hřebíček. Přiklopíte pokličkou a občas kontrolujete ubývající množství vody (až tam žádná nebude, je hotovo).

Současně rozpálíte troubu na 220 °C a vložíte na 10 min. zapékací misku s lososem v marinádě. Po té odklopíte víko a dáte tomu ještě cca 5 min.

A to je vše, přátelé.

***

Letos si postup zopakujeme. Zdá se, že mám všechno a přesto mě pronásleduje pocit, že jsem opět něco zapomněla.
Jo, zvednout telefon a zavolat našim.

Tož hezké svátky, přátelé.

Reklama