Komentáře: Slon https://blog.respekt.cz/suchardova/slon/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Michaela Suchardová https://blog.respekt.cz/suchardova/slon/#comment-180003273 Wed, 02 Nov 2016 15:53:40 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=170012355#comment-180003273 Tak začnu od začátku.
Ad ‚záměr‘ – text jako inspirace, ponechávající prostor k zamyšlení, vlastní invenci, k možnosti dojít si k vlastním závěrům a také k vlastním pochybnostem.
Ad ‚naznačíte‘ – Ok, naznačím. Stačí se zamyslet, jaké prochází zákony, jaké smlouvy jsou podepisovány, jaké předpisy jsou schvalovány atd. atp., zkrátka popřemýšlet nad tím, kdo se směje, zatímco se „dva perou“.
Ad ‚když A tak B‘ – V případě generalizací bývá občas A jakožto premisa chybné – a potom je i B, C, D zatíženo touto chybou, přestože na sebe zdánlivě logicky navazují. To popisuje už Arendtová v Původu totalitarismu. Když to vztáhnu na váš příklad, obě premisy jsou chybné a tím pádem i argumenty obou stran – protože v případě některých prostředků je výhodnější společné vlastnictví, v případě jiných soukromé. A to je ještě nutné definovat, co si pod uvedenými pojmy skutečně představujeme, protože např. to „společné vlastnictví“ nemusí být vždy na úrovni státu, může se jednat o daleko menší komunity… Věci nejsou jednoznačně dané – v tom je jádro pudla 🙂

]]>
Od: Milan Kovár https://blog.respekt.cz/suchardova/slon/#comment-180003272 Wed, 02 Nov 2016 11:28:35 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=170012355#comment-180003272 Já už na Respektu více-méně nejsem; jen občas zajdu – co kdyby náhodou. A hele, náhodou jo: paní Suchardová napsala text, jaký na RB už dlouho nebyl.

Ale nebyl bych to já, kdybych do věcí nevrtal a nerýpal. Zamyšlení pěkné, ale zůstalo na půl cesty, řekl bych. Byl to záměr…?

Mimochodem, čistě soukromě a osobně by mne zajímalo, kdo je ten, komu se to hodí; já to totiž nevím, a rád bych to věděl. Je to tak trochu jako z Cimrmana, kterýho nemám rád: naznačíte? – když my nesmíme ani naznačovat. To už jsme fakt na tom tak bídně? Snad by paní Suchardové nezrušili blog, kdyby jmenovala.

A teď doopravdy.

Já myslím, že příčinu neochoty akceptovat existenci jiných či dokonce protichůdných názorů znám. Je známé rčení, že „kdo řekne A, má říct i B“. V těchto souvislostech názor je právě to A. Jenomže po A následuje i B, a v tomto případě B je jednání, které z onoho názoru vychází, a tady vzniká problém. – Abychom zbytečně nejitřili emoce, kterými i beztoho dnešek přetéká, vezměme si příklad z nepříliš dávné historie:

Svého času byl celkem populární názor, že vlastnictví výrobních prostředků má být společenské, a proti němu stál názor, že totéž má zůstat v soukromých rukou původních majitelů. – Ty názory byly protichůdné a argumentace pro jedny i druhé by byly jistě ozdobou akademických diskusí – kdyby se ovšem podle prvního z nich nezačalo rovnou jednat.

K tomu totiž, paní Suchardová, názory ve své kobečné instanci jsou: abychom podle nich upravovali své jednání. A všimněte si: ten, kdo si zjedná nejdříve obecný respekt ke svému názoru, dříve či později začne vyžadovat respekt i k jednání, které je oním názorem podloženo. – To je odpověď na Váš povzdech stran nesmiřitelných postojů mezi zastánci rozdílných názorů.

]]>